Vibestalk met Tim

De bubbelnetkoker

Als een bultrugwalvis op jacht gaat zoekt hij een school haringen op, waaronder hij dan in cirkels rond begint te zwemmen. Terwijl hij dat doet laat hij lucht los, die als een koker omhoog dwarrelt en de haringen omsluit. Door er ook lawaai bij te maken raken de haringen bang en verward en klitten nog meer samen. Dat is het moment dat de bultrug van onderen uit zijn trechter inschiet en de hele school haringen in een keer opslokt. Hadden ze maar geweten dat die wand slechts van lucht is, waar je zo doorheen had kunnen zwemmen, een oceaan van vrijheid en potentie tegemoet!

Het onderwijssysteem dat wij hebben gecreëerd werkt soms ook als een koker. De grote uitgeverijen en Big Tech bedrijven zwemmen hand in hand onder ons door en “toetsen” ons uiteindelijk een one-size-one-narrative-fits-all bubbelnetkokervisie in. En hoe meer “opbrengstgericht” we gaan werken, hoe smaller die koker wordt en hoe minder aanloopsnelheid we kunnen nemen om door die muur van lucht te breken, die voor zoveel mensen, ook in het onderwijs, al een “stalen kooi” geworden is.

In deze VIBESTALK met Tim Douwsma vertel ik over een zienswijze op het gebied van ziekte en gezondheid die onze geconditioneerde opvattingen uit de standaardboekjes flink zou kunnen oprekken. Het zal uw autonomie op dat gebied in ieder geval goed doen! En er is binnenkort ook nieuws over EduMaps, die niet alleen zo gemaakt is dat we onze leerlingen en studenten veel meer op hun wenken kunnen bedienen, maar ook zo dat die bultrug langzamerhand op rantsoen kan. Hij lijdt namelijk nogal aan overgewicht.

Facebook
Twitter
LinkedIn